Nieuws

Het laatste nieuws over het land, de taal of de cultuur.
Lees verder...

Agenda


Lees verder...

De statistieken

Vandaag 306
Deze week 924
Deze maand 7394
Sinds 11-2008 749669

Het alfabet 
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z ä ö å
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Ä Ö Å

Het Zweedse alfabet heeft 29 letters. Naast het 26-letterige alfabet zoals we dat in Nederland kennen heeft het Zweeds nog de tekens å, ä, en ö. De letter w komt alleen voor in buitenlandse woorden.


Bijzondere letters

 

Ä
Deze Zweedse letter wordt ongeveer uitgesproken als een korte e, zoals de e in het woord "stem" en komt overeen met het de æ in het Deens, Noors, IJslands en het Faröërs.

 

Å
Deze letter, die iets meer dan honderd jaar oud is, wordt gebruikt in het Deens, Noors en het Zweeds. De letter werd aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden door een Noorse drukker ter vervanging van de letter aa, die als een korte o (als in het woord "stom") wordt uitgesproken. Enkele decennia later werd deze letter ook in het Deense en Zweedse alfabet overgenomen. Een dubbele a komt in deze talen dan ook nagenoeg niet meer voor, behalve in plaatsnamen en eigennamen. Waar de dubbele a nog voorkomt wordt deze ook als een korte o uitgesproken. De naam van de Deense stad Aabenraa wordt dus uitgesproken als Obenro (met een korte o, dus niet uitspreken als Oobenroo!). Bij plaatsnamen mag de å ook gebruikt worden. Aabenraa mag dus ook als Åbenrå geshcreven worden. Beide alternatieven zijn correct. Bij eigennamen van personen is men iets conservatiever. Hoewel veel families bij de invoering van de å dit zo nodig ook in hun familienaam toegepast hebben, blijft men naar personen van voor de invoering van de å en die een dubbele a in hun namen hadden verwijzen met een dubbele a. Bij bijvoorbeeld een herdruk van het werk van de Deense 19e eeuwse filosoof Kierkegaard is het onwaarschijnlijk dat zijn naam als Kierkegård geschreven gaat worden.

 

Ö
Deze letter wordt gebruikt in het Zweeds en in het Ijslands en , en correspondeert met de ø in Deens, Noors en Faröërs. De ö wordt uitgesproken als de eu in "leuk"of als eu in "peul".

 

Hoe typ je deze letters?
Houd de alt-toets ingedrukt, en typ de code die voor de desbetreffende letter staat met de cijfers aan de rechterkant van je toetsenbord.

 

 

Hoofdletters Kleine letters

142 Ä
143 Å
153 Ö

132 ä
134 å
148 öCitaat van de dag

"Twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke stupiditeit, maar van dat eerste weet ik het niet zeker.
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. "
- Albert Einstein -
(1879-1955)

Advertentie

Uw advertentie hier?- Cursussen Zweeds - Zelfstudie
- Zweeds leren - Online
- Leerboeken & Taalgidsen
- Vertaalcomputer Zweeds